WAARDEVOLLE VOORWERPEN

Sluitplaat Sluitplaat

Elk huis bevat wel interessante spullen: tv, dvd-speler, juwelen, spelconsole, mp3-speler, ...

Hieronder vind je een aantal tips die je de burgers kunt geven om hun waardevolle spullen te beschermen.

 • Zet waardevolle voorwerpen, zoals een tv en een hifi-installatie, uit het zicht van vreemden. Sluit de gordijnen, vooral 's avonds. Zet bijvoorbeeld wel bloempotten of siervoorwerpen op de vensterbank. Dan 'verplicht' je de inbreker om lawaai te maken wil hij via deze weg de woning binnendringen.
 • Zet nooit de verpakking van bijvoorbeeld een nieuwe computer buiten bij het huisvuil, want dat kan mensen met slechte bedoelingen aantrekken. Scheur de verpakking in stukken.
 • Vermijd zoveel mogelijk om contant geld en juwelen in huis te hebben.
 • Bewaar de waardevolste voorwerpen in een kluis in het bankkantoor. In geval van een inbraak of brand blijven ze zo intact. Indien je toch graag thuis over een kluis beschikt, houd dan rekening met volgende elementen:
  • Een kluis A & B moet kwaliteitsvol zijn en goed geplaatst worden. Raadpleeg dan ook voor de keuze en installatie van een kluis een professional.
  • De muurkluis die met beton en staalhaken in de muur ingewerkt wordt, zal het wegtrekken ervan enigszins bemoeilijken.
  • Losse kluizen worden idealiter verankerd in de muur en in de vloer. Veranker hoekkluizen in beide aangrenzende muren.
  • Een vloerkluis wordt idealiter chemisch verankerd in een betonnen vloer. Dergelijke kluis is echter niet praktisch, wordt best in de constructiefase van de woning geïnstalleerd en kan water doorlaten (bv. bij het kuisen). Als je voor een vloerkluis opteert, kies dan voor een type met een dichtingsring.
  • Kies steeds voor een stevig slot. Plaats een kluis op een plek die niet makkelijk bereikbaar is, dus zeker niet in de slaapkamer.
  • Sluit uw kluis nooit op het bestaande alarmsysteem aan, maar voorzie een apart stil alarm. Zo zal het risico op paniekreacties vanwege een inbreker in het geval van een woningoverval tot een minimum beperkt worden.
 • Als er geen kluis voorzien werd, bewaar dan nooit juwelen, cheques en bankkaarten samen in één en dezelfde ruimte. Anders kan een dief probleemloos een fikse buit bijeen graaien. Bewaar die zaken daarom liever verspreid over het huis op onvoorspelbare plaatsen.
 • Wees niet loslippig over waardevolle spullen of geld in huis.
 • Neem als ondernemer de dagopbrengst niet mee naar huis en bewaar geld van de zaak evenmin thuis. Heel wat banken bieden tegenwoordig de mogelijkheid om 24/7 geld te storten.
 • Let op met contacten op Internet. Je weet immers niet veel over de persoon waar je contact mee hebt. Spreek bijvoorbeeld eerst een aantal keer buitenshuis af om iemand beter te leren kennen. Gaat het om de ver- of aankoop via bijvoorbeeld een veilingsite, kies dan voor de overdracht van de goederen voor een neutrale plek met meerdere mensen.

Als waardevolle voorwerpen worden gestolen, is het belangrijk dat het slachtoffer een precieze, volledige en correcte beschrijving van de gestolen voorwerpen kan geven aan de politie en de verzekeringsmaatschappij. Op die manier kunnen teruggevonden voorwerpen terug bij hun eigenaar geraken. Dit is echt belangrijk omdat 80% van de teruggevonden goederen niet bij de eigenaar geraakt wegens omdat er geen verband kan gevonden worden.

Geef onderstaande tips aan de burgers. Deze kunnen hen helpen bij het registreren van hun waardevolle voorwerpen.

 • Maak een lijst van je waardevolle voorwerpen (zoals een tv, een hifi-installatie, videorecorder enz.) met de volgende gegevens: merk, type, serienummer, kleur, bouwjaar, ...
 • Voor dure, unieke en zeldzame voorwerpen of voor voorwerpen zonder serienummer (zoals juwelen, kunstwerken, antiek enz.) is het een goed idee om een lijst op te stellen met gedetailleerde beschrijvingen, vergezeld van foto's van de betrokken voorwerpen. Doe dit bijvoorbeeld voor je GPS, laptop of GSM. Bewaar zeker het IMEI-nummer van je gsm (om het nummer te verkrijgen, typ de code *#06#). Het IMEI-nummer is net zoals een serienummer uniek, waardoor de politie de teruggevonden gestolen goederen vlugger kan toewijzen en terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar.
 • Het markeren van waardevolle en dure bezittingen is eveneens mogelijk. Door ze te markeren, worden goederen minder interessant voor inbrekers en dit vergemakkelijkt de aangifte, het terugvinden en het terugkrijgen van jouw voorwerpen. In dat opzicht zijn er eenvoudige graveerstiften verkrijgbaar in de handel. Voor bepaald materiaal zijn er speciale graveersystemen beschikbaar bij de betere slotenmaker. Het markeren van goederen met bijvoorbeeld je rijksregisternummer of identificatienummer van de sociale zekerheid geniet de voorkeur (bijvoorbeeld door gebruik te maken van een speciale, niet verwijderbare zelfklever). Geef het voorwerp met andere woorden een identiteit: op die manier is het minder aantrekkelijk en zijn de politiediensten in staat om de eigenaar snel terug te vinden.
 • Een nieuwe methode van markeren gebeurt met behulp van onzichtbare DNA-inkt. In België zijn er een aantal steden/gemeenten die van deze methode gebruik maken en dit naar de burgers toe promoten. De transparante en slijtvaste inkt wordt met een speciaal hulpmiddel op de voorwerpen aangebracht. De DNA-inkt bevat een unieke code, die wordt geregistreerd in een databank die de politie kan raadplegen. Zodra jouw gestolen spullen gevonden worden, kan de politie jou traceren en je spullen terugbezorgen.

Teru naar vorige pagina