ROOKMELDERS

Sluitplaat

Nog voor er vlammen verschijnen, kunnen rookmelders een beginnende rookpluim detecteren en de bewoners alarmeren. Vooral ?s nachts, wanneer iedereen slaapt, is dit cruciaal. Bewoners worden dan op tijd verwittigd en kunnen zichzelf in veiligheid brengen. Rookmelders vormen dus een elementaire veiligheidsmaatregel.

Types rookmelders

Welke tips reik je de burger bij het aanschaffen van een rookmelder aan?

 • Installeer in de woning optische rookmelders (meest geschikt voor gebruik thuis). Plaats één of meerdere rookmelders in de hal of het trappenhuis op elk bewoond niveau van het huis. Dit zijn namelijk plekken waar de lucht het gemakkelijkst circuleert en waar, in geval van een uitgebroken brand, de rook zich het snelst verspreidt.
 • Er zijn rookmelders die werken op batterijen en dus los staan van het elektriciteitsnet. Ze zijn gemakkelijk te installeren, zowel in nieuwe als in bestaande gebouwen. De batterij voorzien in het toestel kan een verschillende levensduur hebben. Sommige rookmelders zijn voorzien van een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar. Deze kosten iets meer, maar je hoeft de batterij gedurende 10 jaar niet te vervangen. Nog veiliger zijn rookmelders die worden aangesloten op het elektriciteitsnet maar ook een batterij hebben die begint te werken bij een stroomonderbreking. Verder bestaan er nog types rookmelders die gekoppeld kunnen worden zodat alle rookmelders een alarmsignaal geven als 1 rookmelder een brand ontdekt.
 • Test in ieder geval ten minste 1 keer per maand de rookmelders.
 • Elke rookmelder laat een alarm weerklinken van zodra hij rook detecteert. Dankzij deze installatie worden mensen meteen gealarmeerd, waar ze zich ook bevinden.
 • Koop kwaliteitsvolle rookmelders. Rookmelders gecertifieerd door BOSEC, VOC, BS of NF of door een vergelijkbare controle-instantie die goede kwaliteit waarborgt. Hou rekening met de legale voorschriften die van toepassing zijn in jouw regio.

Plaatsing rookmelder

Wat geef je de burger over de plaatsing van een rookmelder mee?

 • Plaats een of meerdere rookmelders idealiter in de hal of het trappenhuis op elk bewoond niveau van het huis. De veiligheid kan nog worden verhoogd door rookmelders te installeren in ruimtes met een televisie, een computer, een hifi-installatie...
 • Installeer geen rookdetectoren in de keuken of de badkamer: damp uit kookpotten, de douche of het bad kunnen een vals alarm teweegbrengen.
 • Het is cruciaal om een rookmelder te plaatsen ter hoogte van de slaapkamerdeuren. Het kan immers gebeuren dat bewoners tijdens hun slaap te maken krijgen met een beginnende brand. Onthoud steeds dat in een dergelijk geval rook de ergste vijand is.
 • Houd steeds rekening met de wettelijke voorschriften die van toepassing zijn in jouw Gewest.

Wat met het onderhoud van de rookmelder?

 • Test de rookmelder ten minste één keer per maand. Lege of verwijderde batterijen zullen er immers voor zorgen dat de rookmelder niet kan functioneren op het moment dat het nodig is. Door maandelijks de rookmelder te testen kunnen bewoners nagaan of hij nog werkt.
 • Verwijder regelmatig (maandelijks) het stof en schilder de rookmelder in geen geval!

Teru naar vorige pagina